Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg

Iedereen is aanwezig en het is tijd om te beginnen.
Ik zet de muziek aan en er komt een hele groep kinderen om me heen staan. Ze staan nog nét niet boven op me. Toch blijft er één meisje op een afstandje staan. Ze kijkt haar moeder aan die vrolijk staat mee te bewegen op de muziek. De moeder spoort het kind aan om mee te doen, maar het kind deinst juist terug en verstopt zich achter de rug van haar mama. Haar hoofdje spiekt nieuwsgierig langs de benen van haar mama om stiekem toch te kunnen zien wat er allemaal gebeurd.

Terwijl ik samen met de andere kinderen lege ballonnen in een zak doe, komt het meisje voorzicht van achter mama vandaan om een beter zicht te hebben op mijn vreemde acties. Er volgt een knal waar ze een beetje van schrikt. Er komt ineens een lieveheersbeestje uit de zak tevoorschijn. Op haar gezicht verschijnt een frons. Haar blik verteld me dat ze niet begrijpt wat er zojuist is gebeurd.
Verbaast komt ze een stukje dichterbij om te kijken of ze het wel goed heeft gezien.

Meer langwerpige ballonnen komen tevoorschijn. Ballonnen die ze zelf nog nooit heeft gezien. Thuis hebben ze namelijk alleen maar ronde ballonnen. De kinderen die om mij heen staan schreeuwen van alles door elkaar. De een nog luider dan de ander. ‘Het wordt een muis’ roept de een. ‘Nee, ik denk een poes’. ‘Ik weet het. Een hond.’ schreeuwt een ander. Langzaam aan veranderen de ballonnen in een ballon konijn.
Haar ogen worden groot. Dat wilt zij ook wel.

Gelukkig verschijnen er meer kleurrijke ballonnen. Ook deze ballonnen worden weer gevouwen tot een kunstwerk. Misschien wordt deze wel voor haar.
Samen met de andere kinderen probeert ze te raden wat het wordt en schreeuwt van enthousiasme uit volle borst mee.

Foto: Bram Saeys; GGzE Vanstreek Festival 2022

Sommige kinderen hebben iets langer nodig om te ontdooien. Ze komen aan op een feest waar wellicht ook vele kinderen aanwezig zijn die ze helemaal niet kennen. Wat ga je doen? Blijf je op een afstandje staan of sluit je toch aan bij de rest van de kinderen? Reageer je op het geen dat er gebeurd? En hoe uit je jezelf?

Dagelijks maak ik dit mee. Een groep kinderen die allemaal totaal verschillend zijn en op hun eigen manier het feest beleven. En dat is helemaal prima. Iedereen is welkom en iedereen mag zichzelf ontdekken. Er is voor iedereen voldoende ruimte om het feest op hun eigen manier en in hun eigen tempo te ervaren. Iedereen is namelijk anders.
Hier mag je zijn zoals je wilt zijn. Er is geen goed of fout.

Is het soms lastig om connectie te maken met andere kinderen? Beluister (samen met je kind) het verhaal ‘Nieuwe vriendjes‘. Een avontuur van Bella Ballon over verschillende soorten kinderen en het maken van nieuwe vriendjes.